Běh republiky 28.10.2019

01.11.2019 12:14

1.ročník Běh republiky TJ Sokol a AFK Milovice

Naše Milovická jednota společně s AFK Milovice se velice ráda podílela na oslavách 101. výročí založení Československa formou sportovní akce Běh republiky 2019, který se uskutečnil v pondělí 28.října na fotbalovém hřišti AFK Milovice.

Přípravy nám zabraly téměř měsíc, ale určitě se naše úsilí vyplatilo. Velikou pomocí, bez které by se běh neobešel bylo z velké části pořadatelské zázemí ze strany ČOS, kteří zaštiťovali jak registrace tak obrovskou propagaci. Nesmělo chybět opět, pro naši jednotu již podruhé, kompletní zabezpečení časomíry a technického zázemí Dana Pallaviciniho, bez kterého by náš milovický běh neměl tu správnou profesionální úroveň.

Přes počáteční obavy, zda se vůbec podaří závod naplnit pro100 účastníků, se v registru pár dní před startem navyšoval počet o dalších 40 míst, abychom mohli všechny zájemce o prémiový start uspokojit. Pro jistotu jsme si zajistili dalších vlastních 30 startovních čísel, aby i sportovci přicházející v den závodu, mohli společně s námi vyběhnout na trať. Celkem nakonec startovalo 170 běžců z toho 93 mládeže do15ti let.

Ambasadory milovického Běhu republiky byla dvojice Olga „Ollie“ Roučková; dvojnásobná účastnice rally Dakar, držitelka ceny Elišky Junkové (www.olgarouckova.cz) a Ludvík „Cimba“ Cimburek; poradce gen. štábu armády ČR, autor projektu ArmyTest (www.armytest.cz). Oba tito vynikající sportovci jsou zároveň reprezentanty naší země v překážkovém běhu MS v Londýně, kde se před necelým měsícem umístili na 14. a 10. místě ve svých kategoriích. Velice nás potěšilo, že si Ollie na našem milovickém běhu zaběhla také svůj historicky nejlepší čas na 5km a umístila se na druhém místě v kategorii žen.

Nutno říci, že i příroda vyslyšela v pondělí naše přání a počasí pro běh vyšlo na výbornou.

První výstřel ze startovací pistole se ozval ve 13:00, kdy byl odstartován závod na 400 m pro nejmenší účastníky, kterých přišlo 67! Vyhodnocovaly se kategorie do 8let a 9 -10let věku a to jak pro chlapce, tak i pro dívky. V této kategorii jsme navíc vyhlašovali speciální „plyšové“ ceny nejmenší teprve dvouleté závodnice Miu Maťejkovou a Emmu Bížovou, které dvě kolečka hřiště zdolaly statečně s velkou podporou svých rodičů a všech fanoušků. Při vyhlášení obdržely největší aplaus a staly se hvězdami ročníku.

Druhou tratí, startovanou ve 13:45 byl běh na 800 m, kde ve věkových kategoriích 11-12 let a 13-14 let startovalo 24 dorostenců. Nejrychlejším z chlapců byl Patrik Chlubný z Poděbrad s časem 2:58min a nejrychlejší dívkou s časem 3:06min doběhla Nela Fučíková z Milovic.

Finálem našeho odpoledne byl běh na 5,1 km, na jehož start nastoupilo 79 běžců. Trať byla vedena po blízkém okolí fotbalového hřiště zpevněnými polními cestami bez provozu a nejrychlejší závodník Dan Filala ji zdolal za skvělých 18:32min. Ženským leadrem se stala Michaela Procházková s časem 22:34min. V této kategorii jsme také vyhlašovali speciální „trekkovou“ cenu, kterou získala paní Monika Mikanová. Celou trasu si svěžím tempem a bez přestávky obešla s hůlkami.

Přátelská nálada, pohoda a vzájemná podpora byly hlavními znaky sportovního dění u nás. Běh republiky se v Milovicích napoprvé vyvedl a již se těšíme na ročník 2020, kdy určitě přivítáme ještě více účastníků a krásné podzimní počasí. Děkujeme všem běžcům, fanouškům, dobrovolným pomocníkům, jmenovitě Danovi Pallavicini a vedení AFK Milovice za zázemí a prostor pro organizaci pilotního ročníku. Moc si spolupráce vážíme a těšíme se na další společné akce. Přejeme všem krásné vánoce a spokojený Nový rok 2020.

Výbor TJ Sokol Milovice

Text: TJ Sokol Milovice // Foto: Archiv TJ Sokol Milovice

   

  

 

 

 

Zpět